Prosopagnosia inseamna nerecunoasterea (din grecescul agnosie) fetelor (din grecescul prosopon). Aceasta este o tulburare des intalnita, dar rar abordata de specialisti.

Cum se manifesta prosopagnosia?

Cu siguranta va regasiti in situatia urmatoare: dati peste cineva pe strada, fata lui vi se pare foarte cunoscuta, dar nu stiti exact cine ar putea sa fie. Aproape toti oamenii au aceasta problema. Majoritatea considera situatia de fata cu atat mai penibila, cu cat pentru fiinta umana, fata este poate cea mai importanta parte a corpului in recunoasterea unei persoane. Totusi, cei care sufera de prosopangosie nu pot recunoaste in general persoanele din jur. Acest lucru se intampla deoarece creierul lor nu face legatura dintre persoana si fata, desi pacientii pot vedea perfect fata. Un pacient cu prosopagnosie se simte ca un european, care se duce pentru prima oara intr-o tara asiatica. Toate chipurile par la fel. Astfel el trebuie sa se ghideze dupa trasaturi concrete ale fetei (forma nasului, a ochilor, coafura etc.). Dupa cateva saptamani deja europeanul se acomodeaza si poate delimita persoanele mult mai usor una de cealalta. In schimb, exista persoane care au prosopagnosie si care nu pot recunoaste niciodata o fata, pentru ca legaturile la nivelul creierului sunt afectate.

Ce fel de prosopagnosie exista?

Prosopagnosia ereditara apare la 2,5% din populatie. Copiii, inca de mici nu-si pot recunoaste proprii parinti, ci ii disting de exemplu dupa voce, imbracaminte, mers. Prosopagnosia se poate mosteni, daca in familie exista mai multi membri care sufera de aceasta boala.

Prosopagnosia dobandita brusc pe perioada vietii este mai rar intalnita. Aceasta apare atunci cand pacientul sufera o leziune a creierului, de exemplu printr-un traumatism cranio-cerebral sau printr-un accident vascular cerebral. Atat oamenii cat si maimutele dispun in creier de o anumita regiune raspunzatoare pentru recunoasterea fetelor. Daca aceasta regiune este afectata, atunci se manifesta prosopagnosia. Pacientii cu prosopagnosie dobandita au o viata normala cu o singura exceptie: toate chipurile celor din jur, chiar si ale parintilor, copiiilor, partenerilor de viata par sa fie straine de ei.

Exista prosopagnosie si pentru alte tipuri de fete, de ex. pentru animale?

Un studiu (McNeil si Warrington, 1993) celebru al unui pacient care a renuntat la locul de munca, dupa ce a avut prosopagnosie, demonstreaza ca aceasta boala este tipica pentru fetele umane. Pacientul a inceput sa creasca oi. In mod ciudat, el putea sa diferentieze oile foarte bine, dar fetele umane nu.

Cum recunoasteti prosopagnosia?

Persoanele cu prosopagnosie se comporta normal, dar nu au nevoie de contact vizual in timpul conversatiei. Acestea pot asculta foarte atent ce li se spune, fara ca sa-si priveasca partenerul de conversatie. Unele persoane cu prosopagnosie povestesc chiar ca privitul fetei celuilalt ii distrage de la conversatie. Aceasta „atitudine“ poate sa irite pe cei din jur. Partenerii de discutie pot crede ca pacientii ii resping. De aceea, persoanele cu prosopagnosie pot intampina dificultati atunci cand stabilesc contacte, leaga prietenii sau se afla intr-un grup de persoane (intruniri, sedinte etc.).

Ce putem face concret?

Este bine de stiut de la inceput, ca prosopagnosia nu este o boala vindecabila. Pe langa aceasta, nu exista actualmente programe speciale de recuperare pentru prosopagnosie. Studiile care se ocupa special de prosopagnosie sunt putine ca numar si nu arata rezultate clare. Cu toate acestea, ele demonstreaza ca si in cazul prosopagnosiei, creierul isi poate schimba structura. Exista totusi metode de a compensa nerecunoasterea fetelor (Brötz, 2006).

  1. Informati pacientul si apartinatorii

Inainte de toate este cel mai important, ca pacientul si apartinatorii sa stie cum se produce aceasta boala si ce presupune ea. De asemenea, poate fi de ajutor pentru pacient sa-si gaseasca o cale, prin care sa le explice prietenilor si cunoscutilor ce inseamna boala de care sufera.

  1. Exersati contactul vizual si stabilirea unui ritual

Solicitati-le si exersati cu pacientii contactul vizual. Acestia uita deseori sa-si priveasca interlocutorul in ochi, mai ales ca fata pentru ei nu are vreo importanta majora. Pacientul poate sa-si dezvolte un anumit „ritual“ in timpul salutului. De exemplu, poate avea un algoritm: in primul rand intinde mana si in acelasi timp se poate concentra pe voce. Pasul urmator e sa se axeze pe trasaturile fetei, cum ar fi nasul. Pasul 3 ar fi frizura si asa mai departe.

  1. Exersati cu fotografii si descrieri

Pentru a se acomoda cu chipul celorlati, solicitati cat mai multe fotografii ale persoanelor, pe care pacientii le intalnesc regulat: rude, prieteni etc. Cei care sunt activi in campul muncii dispun deseori de fotografii de grup, cu intreaga echipa. Exersati prin acest mod numele fiecaruia. Paralel cu numele, este extrem de important ca pacientii sa realizeze trasaturile fiecarei persoane in parte. De exemplu, fata care este blonda, are nasul mare si poarta mereu o palarie verde este Maria. Alte elemente ajutatoare sunt frizura, ochelarii, cicatrice, haine, bijuterii etc. Pacientii cu prosopagnosie au nevoie uneori de saptamani pentru a memora un numar mare de fete. Daca apar in aceeasi grupa persoane care se aseamana, pacientul poate constientiza mai usor diferentele dintre ele. Tiparirea de ecusoane de dimensiuni medii, cu numele fiecarei persoane la locul de munca, poate fi de ajutor. De asemenea, pacientul poate sa-si faca o lista cu persoanele pe care le poate intalni in anumite locuri si sa exerseze recunoasterea fetelor pentru fiecare loc in parte.

  1. Ajutati-l sa se integreze

Activiatile intr-un mediu necunoscut pot fi foarte apasatoare pentru pacient. De aceea, luati-l de mana si incurajati-l sa cunoasca noi oameni. De exemplu, in timpul unei petreceri sau la o intalnire.

  1. Invatati diferentele interactiv, prin joc

Alternativ, pacientii se pot juca orice joc sau aplicatie de memorare (precum „Memory“) in care sa inlocuiasca obiectele clasice din joc cu poze ale apropiatilor. Lipind pozele celor din jur pe cartonase, pacientii pot invata din ce mai multe fete intr-o maniera ludica.

  1. Exersati recunoasterea prin mijloace moderne

Ascultarea de inregistrari audio si video, cu gruprui de persoane, concentrarea pe voce,  mimica si gestica poate fi un mijloc rapid de exersare a diferentelor.

  1. Invatati diferentele prin „greeble“

Greebles (vezi imaginea de mai jos) sunt obiecte tridimensionale, folosite initial la sfarsitul anilor 90 de cercetatorii americani de la Universitatea Yale pentru a studia recunoasterea fetei. Greeble sunt utilizate in psihologia cognitiva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ele au trasaturi asemanatoare unei fete, dar nu arata identic cu o fata umana. Greeble ingreuneaza delimitarea „fetelor“ doar printr-o singura trasatura. Tocmai acest lucru constrange pacientii sa analizeze toate trasaturile unui greeble si sa faca conexiuni intre acestea. Un greeble ar stimula girul fuziform din creier, care este implicat si in recunoasterea fetelor. Totusi studiile recente (precum Rezlescu et al., 2014) arata rezultate contradictorii si nu dovedesc efecte de lunga durata.

In urmatorul video in limba engleza puteti vedea cum o pacienta nu recunoaste o persoana daca vede doar fata, dar o poate recunoaste atunci cand este atenta la imbracaminte.

In concluzie, recuperarea neuropsihologica trebuie sa se bazeze pe metode de compensare a recunoasterii fetelor. Aceasta este recomandabil sa se axeze pe recunoasterea trasaturilor specifice oamenilor (ca voce, frizura, mers etc.).

 

Referinte

McNeil, J. E., & Warrington, E. K. (1993). Prosopagnosia: A face-specific disorder. The Quarterly Journal of Experimental Psychology46(1), 1-10.

Rezlescu, C., Barton, J. J., Pitcher, D., & Duchaine, B. (2014). Normal acquisition of expertise with greebles in two cases of acquired prosopagnosia. Proceedings of the National Academy of Sciences111(14), 5123-5128.

Brötz, D. (2006). Kognitive Neurologie: 44 Tabellen. Georg Thieme Verlag.

http://www.prosopagnosie.de/kinder_PABroschure.pdf

Andreea Iordan Jezlova

Andreea este psiholog (Master of Science), cu studii de licenta la Facultatea de Psihologie, Universitatea București si masterat stiintific în psihologie pedagogica (invatare, educatie, motivatie) si psihopatologie la Universität Potsdam, Germania. A lucrat printre altele ca stagiar în psihologie la Technische Universität Berlin, Senatul din Berlin, Clinica Salus Lindow si Spitalul Crucii Rosii din Berlin (medicină internă, geriatrie, clinica geriatrică de neuroabilitare, accidente vasculare cerebrale - stroke-unit, neurologie). Andreea lucreaza din mai 2017 in Berlin la Vitanas Clinic for Geriatrics pe neuropsihologie geriatrica. Face evaluari neuropsihologice si terapie pentru seniori. Se ocupa in special de pacientii cu dementa vasculara, Alzheimer, hidrocefalie cu presiune normala, tulburare cognitiva usoara, accidente vasculare cerebrale, oftalmoplegie supranucleara, Chorea Huntington, sindrom Korsakov, Morbus Parkinson, pacientii cu tendinte suicidare, depresie, hemoragie subarahnoidala, delir etc. De asemenea, tine grupuri terapeutice de suport pentru pacientii aflati in recuperare neurocognitiva. Pe langa aceasta, urmeaza formarea continua in neuropsihologie la Gesellschaft für Neuropsychologie (Societatea Germana pentru Neuropsihologie): de ex. cursuri de neuroanatomie functionala, neuropsihologie culturala, gestionarea situatiilor de criza precum a suicidalitatii, dementei, psihopatologie, tulburari neurocognitive in psihiatrie.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021