Un studiu international descopera ca materia cenusie din ariile responsabile cu inhibitia si emotia este diminuata la persoanele cu tulburare bipolara.

Un nou studiu a descoperit anomalii ale creierului la persoanele cu tulburare bipolara.

In cel mai mare studiu imagistic de pana in prezent pe pacienti cu tulburare bipolara, un consortiu international a publicat o noua cercetare care demonstreaza ca persoanele cu aceasta boala prezinta diferente in ariile cerebrale ce controleaza inhibitia si emotiile.

Prin descoperirea acestor alterari importante in arii cerebrale cheie, descoperirile publicate in revista Molecular Psychiatry la data de 2 mai ofera explicatii despre mecanismele ce se afla in spatele tulburarii bipolare.

“Am creat prima harta globala a tulburarii bipolare si a modului in care aceasta afecteaza creierul, punand capat unor ani de incertitudine despre cum difera creierul de la o persoana la alta in cazul acestei boli grave.”, a declarat Ole A. Andreassen, autor al studiului si profesor la Centrul Norvegian pentru Cercetari al Tulburarilor Mentale la Universitatea din Oslo.

Tulburarea bipolara afecteaza aproximativ 60 de milioane de oameni in toata lumea, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Este o afectiune psihiatrica cu implicatii grave asupra persoanelor in cauza si a familiilor acestora. Totusi, oamenii de stiinta au intampinat dificultati in a intelege mecanismele neurobiologice ale tulburarii si din cauza insuficientei studiilor imagistice cerebrale.

Studiul a fost desfasurat de Institutul de informatica si neuroimagistica din cadrul Universtatii de medicina Keck USC: ENIGMA (Enhancing Neuro Imaging Genetics Through Meta Analysis – Sa dezvoltam genetica neuroimagistica prin meta analiza) are 76 de centre si include 26 de grupuri diferite de cercetare in intreaga lume.

Mii de scanari imagistice

Cercetatorii au scanat imagistic 6 503 de indivizi, inclusiv 2 447 adulti cu tulburare bipolara si 4 056 persoane sanatoase in grupul de control al experimentului. De asemenea, au examinat efectele medicamentelor prescrise de obicei, impactul varstei asupra tulburarii, istoricul de psihoza, starea emotionala, legatura dintre varsta si diferente sexuale si ariile corticale.

Studiul a evidentiat diminuarea densitatii materiei cenusii in creierul pacientilor cu tulburare bipolara comparativ cu a persoanelor din grupul de control. Cele mai mari deficite au fost descoperite in ariile cerebrale care controleaza inhibitia si motivatia  — zonele frontale si temporale.

Pacientii bipolari au materia cenusie redusa in zonele frontale ce implica autocontrolul, iar zonele senzoriale si vizuale sunt normale.

Cativa dintre pacientii cu tulburare bipolara cu istoric de psihoza au prezentat si mai mari deficite in materia cenusie. Descoperirile au evidentiat modificari cerebrale la pacientii care au luat litium, antipsihotice si antiepileptice. Tratamentul cu litium a fost asociat cu o mai mica pierdere a materiei cenusii, ceea ce sugereaza efectul protector al acestui medicament asupra creierului.

“Acestea sunt aspecte importante in ce priveste zonele asupra carora aceste medicamente actioneaza eficient terapeutic”, a declarat Derrek Hibar, autor al lucrarii si profesor la Institutul de Informatica si Neuroimagistica USC Stevens, in momentul desfasurarii studiului. El a fost si cercetator asociat la Universitatea din Oslo, iar in prezent este cercetator la Institutul de Cercetare si Dezvoltare Janssen, LLC.

Detectarea din timp a tulburarii

Cercetarile viitoare vor supune testarii eficienta acestor medicamente si tratamente in modificarea undelor cerebrale, precum si in ameliorarea simptomelor si rezultatelor clinice la pacienti.

Crearea unei harti a zonelor cerebrale afectate este la fel de importanta ca si detectarea la timp si prevenirea tulburarii, a declarat Paul Thompson, director al consortiului ENIGMA si co-autor al studiului.

“Aceasta noua harta a creierului bipolar ne ajuta sa vedem unde actioneaza tratamentele,” a spus Thompson, director asociat la USC Stevens Neuroimaging and Informatics Institute la Universitatea de Medicina Keck. “Adunand laolalta psihiatri din intreaga lume, acum avem o noua sursa semnificativa pentru a descoperi tratamente care sa amelioreze vietile pacientilor”.

http://dx.doi.org/10.1038/mp.2017.73

Otilia Blaga

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021