O anumita varianta de gene implicata in tulburarea bipolara si in schizofrenie este asociata cu un volum mai mare al amigdalei si cu o conectivitate slaba intre cortexul prefrontal si zona limbica 

Un studiu publicat in JNeurosci a descoperit o varianta de gene asociata cu mai multe tendinte la tulburari psihiatrice si la modificari intr-o retea neuronala, care poate creste riscul unui individ de a dezvolta tulburare bipolara si schizofrenie.

Stéphane Jamain si colegii sai au efectuat analize genetice si neuroimagistica pe esantioane de adulti cu schizofrenie, cu inceput de tulburare bipolara si pe un grup de control de persoane sanatoase — acesta pe langa analiza postmortem a unor tesuturi cerebrale preluate de la pacienti cu schizofrenie — pentru a demonstra ca varianta de gene implicata in neurotransmitere este asociata cu ambele tulburari.

Au descoperit ca aceasta variatie genetica schimba exprimarea proteinei SNAP25 in creier, ceea ce poate influenta procesarea informatiei intre regiunile cerebrale implicate in reglarea emotiilor. Conform acestei idei, varianta de gene era asociata cu un volum mai mare al amigdalei si o conectivitate redusa intre cortexul prefrontal si zona limbica.

Autorii au replicat descoperirile pe esantioane independente, minimizand potentialul de rezultate fals pozitive si crescand increderea in rezultatele obtinute. Cercetarea confirma ca aceste tulburari au o componenta genetica comuna si indica spre o noua boala ce poate aparea la pacientii cu diagnostice variabile, la care aceste gene sunt implicate, asa cum este si cazul tulburarii de deficit de atentie / hiperactivitate.

Sursa: www.psypost.org


  

 

Otilia Blaga

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021