In prima parte a articolului ce abordeaza copingul (a face fata unei situatii) cu problemele comportamentale dupa leziuni cerebrale vor fi prezentate 6 din cele 12 puncte cheie evidentiate, specifice acestui subiect.

Identificarea problemelor de comportament

Persoanele care au supravietuit leziunilor cerebrale pot prezenta o serie de probleme neuropsihologice in urma unei leziuni cerebrale traumatice. In functie de partea creierului afectata si de severitatea leziunii, rezultatul asupra oricarui individ poate varia foarte mult. Schimbarile de personalitate, deficitul de memorie si judecata, lipsa controlului impulsurilor si concentrarea slaba sunt toate frecvente. Modificarile comportamentale pot fi stresante pentru familiile si ingrijitorii care trebuie sa invete sa-si adapteze tehnicile de comunicare, relatiile stabilite si asteptarile cu privire la ceea ce poate sau nu poate face persoana afectata.

In unele cazuri, va fi necesara o reabilitare cognitiva si comportamentala extinsa intr-un mediu rezidential sau ambulator pentru a-si recastiga anumite abilitati. De asemenea, un neuropsiholog poate fi de ajutor in evaluarea deficitelor cognitive. Cu toate acestea, pe termen lung, atat supravietuitorul cat si toti membrii familiei implicati vor trebui sa exploreze ce combinatie de strategii functioneaza cel mai bine pentru a imbunatati abilitatile functionale si comportamentale ale persoanei.

Schimbari la nivelul personalitatii

Chiar si o persoana care trece printr-o recuperare „buna” poate fi afectata de unele schimbari de personalitate. Membrii familiei trebuie sa fie mereu atenti sa evite compararea persoanei afectate cu modul in care „obisnuia sa fie” inainte de leziunea cerebrala. Schimbarile de personalitate sunt adesea o exagerare a personalitatii pre-vatamare a persoanei in care trasaturile de personalitate devin intensificate. Unele schimbari pot fi destul de izbitoare. De exemplu, individul obisnuia sa fie flexibil, energic si grijuliu si acum pare a fi usor infuriat, absorbit de sine si in imposibilitatea de a arata entuziasm pentru nimic. Cu toate acestea, incercati sa nu criticati sau sa radeti de deficitele persoanei afectate. Acest lucru cu singuranta va face persoana sa se simta frustrata, furioasa, sau jenata.

Probleme de memorie

Supravietuitorii leziunilor cerebrale pot prezenta probleme pe termen scurt si/sau amnezie legate de anumite perioade de timp. In general, noul proces de invatare reprezinta cea mai mare provocare pentru memorie sau amintire. In schimb, cunostintele din perioada pre-leziunii sunt mai usor de retinut. Abilitatea de concentrare reprezinta o solutie pentru abordarea unor probleme de memorie pe termen scurt.

  • Pastrati distragerile (de ex. muzica, zgomotul) la un nivel minim si concentrati-va asupra unei sarcini.
  • Rugati pe cineva sa repete dupa dumneavoastra numele unei persoane sau al unui obiect in cazul in care tulburarea de memorie este severa.
  • Ori de cate ori este posibil, rugati persoana sa scrie informatii cheie (de exemplu, intalniri, mesaje telefonice, liste).
  • Pastrati rutina. Pastrati obiectele casnice in acelasi loc. Utilizati acelasi traseu pentru a merge la cutia postala sau la statia de autobuz.
  • Daca faptul ca va rataciti este o problema majora, puteti sa etichetati sau sa marcati cu ajutorul culorilor usile in interiorul casei sau sa agatati sageti pentru a indica directiile. In momentul iesirii din casa, persoana trebuie sa fie insotita initial pentru asigurarea intelegerii rutei. O harta simpla poate fi schitata de la statia de autobuz spre casa. Asigurati-va ca persoana are la ea intotdeauna adresa scrisa si numerele de telefon de urgenta.

Stabilirea structurii

Un mediu structurat poate fi esential pentru a ajuta un supravietuitor al leziunilor cerebrale sa redobandeasca abilitatile de baza.

Un program rutinier scris cu activitati si repetitii ajuta persoana sa isi aminteasca ce se asteapta de la ea si ce trebuie sa faca in continuare.

Absenta emotiilor

Dupa o leziune cerebrala, o persoana poate sa nu aiba raspunsuri emotionale, cum ar fi zambet, ras, plans, furie sau entuziasm, sau raspunsurile lor pot fi necorespunzatoare. Acest lucru poate fi prezent in special in timpul etapelor anterioare de recuperare.

Este necesara recunoasterea faptului ca aceasta este o parte a leziunii. Incercati sa nu o luati personal daca individul nu prezinta un raspuns adecvat.

Incurajati persoana sa va recunoasca zambetul intr-o situatie plina de umor (sau lacrimi daca sunteti trist) si sa tina cont de raspunsul corespunzator.

Labilitatea emotionala

In unele cazuri, leziunile neurologice dupa o leziune cerebrala pot provoca volatilitate emotionala (schimbari intense de dispozitie sau reactii extreme la situatiile de zi cu zi). Astfel de reactii excesive ar putea fi lacrimi bruste, izbucniri furioase sau rasete. Este important sa intelegeti ca persoana a pierdut un anumit grad de control asupra raspunsurilor emotionale.

Cheia abordarii eficiente a labilitatii consta in recunoasterea faptului ca, comportamentul este neintentionat. Ingrijitorii ar trebui sa mentina un comportament calm si sa incerce sa nu provoace mai mult stres prin a fi prea critici. Ajutati persoana sa recunoasca cand raspunsurile sale emotionale sunt sub control si sustineti sau intariti tehnicile care functioneaza.


Partea 1 / 2

Sursa: www.caregiver.org

Daniel Cojocaru

Daniel este doctorand in psihologia sanatatii la Universitatea din Bucuresti, asistent universitar si cercetator in cadrul Laboratorului de Psihologia Sanatatii si Neuropsihologie Clinica

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021