In evaluarea neuropsihologica exista mai multe metode prin care putem observa comportamentul adolescentului cu ADHD. Observarea comportamentului e cruciala pentru identificarea corecta a simptomelor. In acest scop neuropsihologul poate da adolescentului diferite sarcini. Ele tradeaza cum actioneaza adolescetul in viata de zi cu zi. Orice sarcina, chiar si in joaca, in care elevul trebuie sa se concentreze, sa lucreze logic si structurat, este ideala. Printre astfel de sarcini se pot numara urmatoarele exemple:

 1. Adolescentul trebuie sa aduca cu el temele pentru acasa; neuropsihologul observa in acest timp cum efectueaza elevul tema, rugandu-l pe cel mic sa gandeasca cu voce tare. Aspectele vizate sunt:
 • Are adolescentul un plan?
 • Procedeaza structurat, sistematic?
 • Isi verifica singur rezultatele (de ex. la matematica)?
 1. Neuropsihologul verifica caietul de notite. Aspectele vizate sunt:
 • Cum lucreaza exact copilul?
 • Sunt multe greseli de neatentie?
 • Sunt foile pastrate in ordine, curate?
 1. Folosirea de jocuri strategice (de exemplu Rush Hour sau River Crossing de la Thinkfun, vezi video de mai jos). Aspectele vizate sunt:
  • Are adolescentul un plan?
  • Procedeaza structurat, sistematic?
  • Cum rezista la frustrare?

 1. Folosirea de jocuri de concentrare si atentie (de exemplu, Halli Galli de la Amigo; Memory cu zgomote). Aspectele vizate sunt:
 • Se poate concentra adolescentul?
 • Isi mentine atentia?
 • Poate sa-si controleze impulsivitatea?

Metodele de fata pot fi utilizate si cu copii, in functie de caz, dar si de alti specialisti sau chiar de parinti.

Referinte

Spröber, N., L. Fischer, si A. Brettschneider. SAVE-Strategien für Jugendliche mit ADHS, 2013.

Andreea Iordan Jezlova

Andreea este psiholog (Master of Science), cu studii de licenta la Facultatea de Psihologie, Universitatea București si masterat stiintific în psihologie pedagogica (invatare, educatie, motivatie) si psihopatologie la Universität Potsdam, Germania. A lucrat printre altele ca stagiar în psihologie la Technische Universität Berlin, Senatul din Berlin, Clinica Salus Lindow si Spitalul Crucii Rosii din Berlin (medicină internă, geriatrie, clinica geriatrică de neuroabilitare, accidente vasculare cerebrale - stroke-unit, neurologie). Andreea lucreaza din mai 2017 in Berlin la Vitanas Clinic for Geriatrics pe neuropsihologie geriatrica. Face evaluari neuropsihologice si terapie pentru seniori. Se ocupa in special de pacientii cu dementa vasculara, Alzheimer, hidrocefalie cu presiune normala, tulburare cognitiva usoara, accidente vasculare cerebrale, oftalmoplegie supranucleara, Chorea Huntington, sindrom Korsakov, Morbus Parkinson, pacientii cu tendinte suicidare, depresie, hemoragie subarahnoidala, delir etc. De asemenea, tine grupuri terapeutice de suport pentru pacientii aflati in recuperare neurocognitiva. Pe langa aceasta, urmeaza formarea continua in neuropsihologie la Gesellschaft für Neuropsychologie (Societatea Germana pentru Neuropsihologie): de ex. cursuri de neuroanatomie functionala, neuropsihologie culturala, gestionarea situatiilor de criza precum a suicidalitatii, dementei, psihopatologie, tulburari neurocognitive in psihiatrie.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021