In psihologie, neuropsihologie, dar si in medicina, specialistii sunt deseori confruntati cu situatia de a transmite vestile proaste pacientilor.  Diagnosticul de dementa la adult sau de retard la copil pot duce la discutii stresante atat pentru pacienti cat si personalul specializat.

Pentru o discutie eficienta pentru ambele parti, conversatia poate fi structurata in 6 pasi. Bineinteles ca discutia trebuie sa fie flexibila, pentru fiecare specialist si pacient in parte (von Uexküll, 2003).

Primul pas cuprinde pregatirea discutiei:

Luati-va timp inainte de discutie

Asta pentru a va adapta pacientului si pentru a va pune in locul lui. Este util sa ne identificam cu pacientul, insa doar in conditia in care putem sa ne reintoarcem la statutul de psiholog. Situatii precum plansul impreuna cu pacientul trebuie evitate. Doar asa putem ramane un ajutor profesionist si un sprijin la nevoie.

Stabiliti un consens

Interesati-va deja inainte de discutie la toti pacientii, daca doresc sa fie informati despre evolutia bolii, de exemplu, spunand: „In mod normal, noi informam pacientii atunci cand am obtinut toate rezultatele. Sunteti de acord sa va informam si pe dvs.?”

Cine da diagnosticul?

Informarea pacientului cu privire la diagnostic, prognostic si terapie este exclusiv sarcina specialistului, precum neuropsihologul. Este recomandabil ca neuropsihologul care da diagnosticul sa fie si cel care stabileste terapia cu pacientul. Pe cat posibil, neuropsihologul trebuie sa comunice diagnosticul doar la finalul tuturor evaluarilor si nu dupa fiecare evaluare in parte.

Cum pregatiti informatia?

Pentru a va dedica complet pacientului, asigurati-va ca sunteti bine informati cu privire la diagnostic. De asemenea, recititi rezultatele evaluarilor cu atentie si ganditi-va ce terapii s-ar potrivi in cazul pacientului.

Care este cadrul discutiei?

Creati-va o atmosfera placuta atat pentru pacient cat si pentru dvs. Rezervati-va suficient timp pentru comunicarea diagnosticului (in jur de 30 de min.). Planificati-va zilele si orele cand ar putea avea loc discutiile viitoare. Asigurati-va ca biroul sa creeze o atmosfera confidentiala si pentru a nu fi deranjati. La nevoie, rugati-i pe ceilalti pacienti sau apartinatori sa paraseasca camera. Daca pacientul e insotit de mai multi membrii din familie, rugati-l sa-si aleaga o persoana cu care sa ramana. In cazul in care diagnosticul are loc intr-o clinica, nu va asezati pe pat ci langa patul pacientului. Conversatia trebuie sa aiba loc asezat, nu in picioare. Fiti atent la simetria corpului dvs. si a pacientului, care favorizeaza senzatia pacientului, de a nu fi expus. Petru a nu fi jenat, pacientul trebuie sa se imbrace inainte de a primi diagnosticul, daca a fost in trecut dezbracat. Comunicati vestile proaste mereu personal. Nu comunicati niciodata vestile telefonic sau in sala de asteptare.

Alegeti-va momentul potrivit

Asigurati-va ca pacientul este in stare sa primeasca o veste proasta. Daca este sedat, are febra, dureri sau se simte extenuat, amanati discutia. Stabiliti o programare care sa fie si pentru pacient un moment prielnic. Dati diagnosticul in timpul zilei, inainte sau dupa pranz. Nu faceti asta niciodata seara sau noaptea, pentru ca pacientul sa aiba timp in aceeazi zi sa se acomodeze cu diagnosticul. In continuare, urmeaza pasii 2 si 3: informarea (click aici).

Referinte

Von Uexküll, T. (2003). Psychosomatische Medizin: Modelle ärztlichen Denkens und Handelns; mit 130 Tabellen. R. Adler (Ed.). Urban & Fischer.

Andreea Iordan Jezlova

Andreea este psiholog (Master of Science), cu studii de licenta la Facultatea de Psihologie, Universitatea București si masterat stiintific în psihologie pedagogica (invatare, educatie, motivatie) si psihopatologie la Universität Potsdam, Germania. A lucrat printre altele ca stagiar în psihologie la Technische Universität Berlin, Senatul din Berlin, Clinica Salus Lindow si Spitalul Crucii Rosii din Berlin (medicină internă, geriatrie, clinica geriatrică de neuroabilitare, accidente vasculare cerebrale - stroke-unit, neurologie). Andreea lucreaza din mai 2017 in Berlin la Vitanas Clinic for Geriatrics pe neuropsihologie geriatrica. Face evaluari neuropsihologice si terapie pentru seniori. Se ocupa in special de pacientii cu dementa vasculara, Alzheimer, hidrocefalie cu presiune normala, tulburare cognitiva usoara, accidente vasculare cerebrale, oftalmoplegie supranucleara, Chorea Huntington, sindrom Korsakov, Morbus Parkinson, pacientii cu tendinte suicidare, depresie, hemoragie subarahnoidala, delir etc. De asemenea, tine grupuri terapeutice de suport pentru pacientii aflati in recuperare neurocognitiva. Pe langa aceasta, urmeaza formarea continua in neuropsihologie la Gesellschaft für Neuropsychologie (Societatea Germana pentru Neuropsihologie): de ex. cursuri de neuroanatomie functionala, neuropsihologie culturala, gestionarea situatiilor de criza precum a suicidalitatii, dementei, psihopatologie, tulburari neurocognitive in psihiatrie.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021