Daca copilul tau se chinuie cu scoala, ceea ce se intampla in clasa poate afecta modul in care se simte si se poarta la intoarcerea acasa.  Dar e important sa tinem minte ca e valabil in ambele sensuri: ce se intampla acasa poate face diferenta, capacitatea copilului de a se indeparta de dificultati depinde de ceea ce se intampla acasa.

Rolul tau este sa faci mici schimbari acasa

Acasa, poti intari abilitatile si bunele obiceiuri pe care copilul le-a invatat la scoala. Il poti ajuta pe copil sa vina acasa pregatit pentru ziua respectiva. Chiar ceva simplu, cum ar fi mai mult somn, poate ajuta la ameliorarea atitudinii copilului fata de scoala.

Schimbarea rutinelor familiei si a mediului ambiant ii poate ajuta pe multi copii care au dificultati de invatare si atentie. De exemplu, crearea de structura si predictibilitate este foarte importanta la copiii cu ADHD si probleme de functionare executiva.

Cum il poti ajuta pe copil sa aiba mai mult succes? Adesea nu e nevoie decat de o mica schimbare in programul zilnic.

5 schimbari simple pe care le poti face acasa

Exista destule modalitati de imbunatatire a experientelor zilnice ale intregii tale familii. Tineti minte ca aceste schimbari nu necesita dispozitive speciale sau multi bani. In schimb, necesita efort constant din partea ta.

  1. Creeaza—si mentine—un program.

Copiilor le place rutina. Este important ca copilul sa stie ce se asteapta de la el si cand. Aceasta predictibilitate il poate ajuta sa se pregateasca pentru scoala si activitatile extracuriculare la timp. Il poate ajuta sa isi termine cu bine temele si treburile prin casa.

Inca o perspectiva: Odata ce ai stabilit ce astepti de la copil si el incepe sa se obisnuiasca cu acel program de rutina, nu va mai fi nevoie sa ii reamintesti ce are de facut.

Cateva modalitati ne-costisitoare de a-l sprijini pe copil sa respecte programul pot include imagini cu programul si alte obiecte vizuale de ajutor. Poti merge si la cursuri de parenting pentru a afla si alte ponturi in legatura cu acest subiect.

  1. Gaseste artificii eficiente de organizare.

Reducerea crizelor matinale si facilitarea trecerii de la o activitate la alta pe parcursul zilei poate fi la fel de simpla ca invatarea strategiilor de organizare personala pentru copil. Poti afla astfel de strategii si la cursurile de parenting.

  1. Odihneste-te suficient.

Oricat de mult si de bine te-ai organiza, ai programa si ai aplica strategii de parenting, nimic nu va functiona daca tu si copilul nu dormiti suficient si nu puteti sa va mentineti in starea de trezie.

  1. Utilizati mass-media cu moderatie.

Sa fim seriosi: pentru multe familii, parcarea copilului in fata televizorului, a jocurilor video sau pe computer permite mamei si tatalui o pauza binemeritata.

Dar jocurile si emisiunile favorite ale copilului tau pot fi si o modalitate de a exersa abilitatile sociale. Informeaza-te despre cum il ajuta acestea pe copil sa invete. Este important sa te simti bine in legatura cu acest subiect si sa stii cat si ce anume din mass-media sa-i oferi copilului tau. Afla despre jocurile ce dezvolta copilului abilitatile matematice si de citire.

  1. Petrece timp cu familia.

Petrecerea timpului in familie poate dezvolta abilitati importante la toti copiii. Dezvolta comunicarea, rezolvarea de probleme, cooperarea si abilitatile de negociere.

Faptul sa te simti iubit si sprijinit poate fi un puternic factor motivational. Sa-i arati copilului cat de mult iti place sa petreci timp cu el pune bazele si intareste stima de sine. Stima de sine a copilului face diferenta intre insistenta de a o lua de la capat si abandonul scolar.

Viata de zi cu zi ingreuneaza multor familii posibilitatea de a lua masa impreuna sau de a iesi in oras in fiecare seara cu totii. Incercati sa programati cat de bine distractiile in familie. Faceti plimbari, pregatiti masa, faceti lucruri impreuna sau jucati jocuri.

Otilia Blaga

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021