In general, ne gandim la durere ca reactie la o moarte. Aceasta durere este adesea vazuta atunci cand ingrijiti pe cineva cu o boala cronica. Boala cronica si in special orice boala care afecteaza capacitatea cognitiva a unei persoane, ii determina pe cei care au grija de ea si pe cei dragi sa experimenteze durerea si pierderea chiar pe moment.

In timp, cu cele mai multe boli cronice, exista schimbari in abilitatile unei persoane. Indiferent daca este vorba despre cineva care traieste cu boala Parkinson, care nu mai poate sa-si incheie nasturii la camasa, sau cineva care se confrunta cu diabetul care trebuie sa urmeze o dieta speciala sau cu cineva cu boala Alzheimer care nu-si mai aminteste cine esti, ingrijitorii trebuie sa se adapteze nevoilor celor care primesc ingrijire. Ingrijitorii pot suferi multe tipuri de pierderi: pierderea independentei, pierderea controlului, pierderea sperantei pentru viitor, pierderea securitatii financiare, a relatiei asa cum a fost odata, pierderea libertatii, a somnului si a armoniei familiale; pierderea persoanei cu care isi impart treburile si alte sarcini sau pur si simplu pierderea persoanei alaturi de care vorbea despre lucruri. Persoanele cu boli cronice trebuie, de asemenea, sa se adapteze la multe din aceleasi pierderi, dar si – pierderea demnitatii, mobilitatii, viitorului atent planificat sau pensionarii, pierderea rolurilor jucate sau pierderea unui sentiment de valoare (totul depinzand handicapul care este asociat cu boala).

Este usor sa ignorati aceste pierderi si sa continuati sa faceti lucrurile care trebuie facute. Cu toate acestea, aceste pierderi duc la durere, iar durerea poate duce la tristete, depresie, furie, vinovatie, insomnie si alte probleme fizice si emotionale. Notarea intr-un jurnal va poate ajuta sa numiti si sa va exprimati sentimentele in legatura cu aceste pierderi. Puteti sa-l combinati cu un jurnal de recunostinta – cu lucrurile pentru care sunteti recunoscator/ recunoscatoare.

Durerea legata de moarte

Durerea este o emotie naturala, o experienta universala care ne face umani. Pentru ca este intens si neplacut sa o simtim, incercam adesea sa gasim modalitati de a evita sa experimentam imensitatea emotiei – prin distragere si ocupare. Ne simtim indurerati pentru ca simtim lipsa unei  persoane iubite; simtul pierderii este profund, schimbarea rolurilor este confuza si putem deveni nesiguri de identitatea noastra. Adesea cei care au grija se afla in situatia de a face schimbari in circumstantele  lor – unde sa traiasca, preocupari financiare, relatii – impreuna  cu teama de a nu sti ce urmeaza.

Durerea dureaza mult timp. Cercetarile recente au aratat ca durerea intense dureaza de la trei luni la un an si multi oameni continua sa experimenteze durere profunda timp de doi ani sau mai mult. Societatea noastra se asteapta sa “ne facem bine”  dupa aproximativ doua saptamani.

Cand cineva moare brusc, primul nostru raspuns este de multe ori negare, apoi soc, confuzie si durere. Accidente cardiace grave si accidente vasculare cerebrale, accidente de masina, sinucidere pot lasa membrii familiei perplecsi si in cautare de raspunsuri.

Poate dura mai mult vindecarea de aceasta pierdere si este important sa va acordati timp pentru a va intrista inainte de a va stradui sa treceti peste.

Multi oameni gasesc consolare in impartasirea durerii lor cu familia si prietenii; altii gasesc consolare prin participarea la grupurile de suport pentru durere oferite in fiecare comunitate prin insititutii de asistenta sociala (chiar daca nu ati participat pana acum la ele). Daca va simtiti coplesiti și preocupati de propriul vostru proces de durere de-a lungul timpului, cautati ajutor profesional.


Referinte:

A Journey Through Grief: Gentle, Specific Help to Get You Through the Most Difficult Stages of Grieving, Alla Renee Bozarth Ph.D., 1994, Hazeldon

Good Grief, Granger Westberg, 2010. Fortress Press

On Death and Dying, Elisabeth Kubler-Ross, 1997, Scribner

Don’t Take My Grief Away, Doug Manning, Glenda Stansbury and Kathy Burns, 2011, Insight Books

Beyond Sympathy, What to Say and Do for Someone Suffering an Injury, Illness or Loss, Janice Harris Lord, 1989, Pathfinder Publishing

How Can I Help? / What Will Help Me?, James E. Miller, 1994, Willowgreen Publishing, 509 W. Washington Blvd., P.O. Box 25180, Fort Wayne, IN, (219) 424-7916

Why Her. Why Now, A Man’s Journey Through Love and Death and Grief, Lon Elmer, 1987, Bantam Books

 

Robertina Ciobanu

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021