Un consortiu de cincizeci de psihologi si psihiatri din intreaga lume a conturat un nou model de diagnostic pentru tulburari mintale, cercetatorii sperand ca se va produce astfel o schimbare de paradigma in modul in care aceste boli sunt clasificate si diagnosticate.

Lee Anna Clark , presedinte al Departamentului de Psihologie si David Watson de la Universitatea din Notre Dame, ambii membri ai consortiului, sunt de parere ca modelul actual de diagnostic si clasificare – DSM-5 – este fundamental defectuos.

Watson a declarat ca ,,Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale – care este supervizat si publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie – este in prezent modelul de diagnostic dominant in America de Nord; este, de asemenea, foarte influent in intreaga lume”. Desi el si Clark au fost implicati in revizuirile pentru cea de-a cincea editie a DSM, el a facut urmatoarele afirmatii: ,,Sincer, nu eram multumiti de revizuirile facute. Am simtit ca DSM-5 a fost mult prea conservator si nu a reusit sa recunoasca si sa incorporeze dovezi stiintifice importante cu privire la natura psihopatologiei”.

Modelul propus de consortiu, numit Hierarchical Taxonomy of Psychopathology (HiTOP), adica Taxonomia Ierarhica a Psihopatologiei, abordeaza aceste preocupari, care sunt impartasite de multi psihologi si psihiatri. Modelul HiTOP difera de DSM in doua moduri fundamentale, conform lui Watson.

Diferentele fundamentale dintre HiTOP si DSM:

In primul rand, desi natura categorica a DSM inseamna ca un diagnostic specific este dat doar daca cineva indeplineste un anumit numar de criterii, modelul HiTOP permite nu numai un diagnostic, ci si o evaluare a gravitatii sale.

,,Daca indepliniti criteriile DSM pentru depresie majora, sunteti diagnosticat ca fiind deprimat. Daca nu indepliniti aceste criterii, totusi, pur si simplu sunteti clasificat ca nefiind deprimat”, a spus Watson. ,,In contrast, HiTOP concepe psihopatologia ca fiind continua, adica dimensionala in natura sa”.

,,Unul dintre avantajele majore ale acestei abordari este ca ajuta la clarificarea cauzelor si mecanismelor care stau la baza acestora. De exemplu, multe dintre aceleasi vulnerabilitati si factori de risc au fost legate atat de depresia majora, cat si de tulburarea de anxietate generalizata. Astfel, acest model ne va ajuta sa identificam cauzele care stau la baza problemelor mai repede”.

Conditiile mai putin cunoscute, precum tulburarile de somn si tulburarile bipolare, trebuie inca clasificate in cadrul modelului HiTOP. ,,Anumite aspecte ale sistemului sunt gata de a fi dezvoltate in aplicatii clinice”, a spus Clark, membru al unui grup de lucru din cadrul consortiului care a dezvoltat HiTOP explorand utilizarea sa clinica. ,,Cu un bagaj suficient de cunostinte, taxonomia poate fi utilizata imediat din punct de vedere clinic, insa este clar din discutiile noastre ca va dura ceva timp pentru a dezvolta HiTOP pana la punctul in care poate fi utilizat clinic pe scara larga – adica de clinicienii din comunitate care nu au experienta de cercetare.”

Clark si Watson au jucat un rol semnificativ in dezvoltarea acestui model. Cercetatorii au folosit numeroase studii epidemiologice mari in Statele Unite, Australia, Olanda si alte tari pentru a strange date despre cum sunt legate cele mai comune forme de psihopatologie – cum ar fi depresia, anxietatea, abuzul de substante si tulburarea de personalitate.


Sursa: The consortium’s paper, “The Hierarchical Taxonomy of Psychopathology (HiTOP): A Dimensional Alternative to Traditional Nosologies,” published March 23 in the Journal of Abnormal Psychology, is available online at http://www.apa.org/pubs/journals/features/abn-abn0000258.pdf.

Photo credit: Martin Hieslmair

Daniel Cojocaru

Daniel este doctorand in psihologia sanatatii la Universitatea din Bucuresti, asistent universitar si cercetator in cadrul Laboratorului de Psihologia Sanatatii si Neuropsihologie Clinica

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021