Cercetatorii de la Universitatea din Emory au ajuns la concluzia ca anumite trasee de activitate cerebrala surprinse de imagistica cerebrala ii pot ajuta pe clinicieni sa evalueze daca un pacient are nevoie de psihoterapie sau de medicatie antidepresiva pentru a-si reveni din depresie.

Studiul numit PReDICT a desemnat aleatoriu pacienti pentru tratament de 12 saptamani cu unul sau doua medicamente antidepresive sau pentru terapie cognitiv- comportamentala. La inceputul studiului, pacientii au fost supusi unui RMN care a fost ulterior analizat pentru a se observa daca rezultatul medicatiei sau psihoterapiei a depins de starea creierului inainte de inceperea tratamentului. Rezultatele studiului au fost publicate pe data de 24 martie in editia online a Revistei Americane de Psihiatrie American Journal of Psychiatry.

RMN-urile au identificat ca rezultatele tratamentului au fost associate cu gradul de conectivitate functionala intre aria subcalosa, un centru important de procesare a emotiilor si alte trei arii cerebrale. Mai exact, pacientii cu o conectivitate pozitiva intre ariile cerebrale au fost mult mai predispusi sa intre in remisie prin intermediul psihoterapiei cognitiv-comportamentale, in timp ce pacientii cu conectivitate absenta sau negativa au fost predispusi la remisie prin intermediul medicatiei antidepresive.

“Depresiile nu sunt toate la fel si, asemeni diferitelor tipuri de cancer, fiecare tip de depresie necesita tratament specific. Cu ajutorul imagisticii cerebrale putem acorda pacientului tratamentul care i se potriveste cel mai bine, evitand tratamente ce nu voir aduce niciun beneficiu”, declara Helen Mayberg, doctor in stiinte medicale, care a condus studiul de imagistica. Mayberg este profesor de psihiatrie, neurologie si radiologie si presedinte Dorothy C. Fuqua in imagistica psihiatrica si terapeutica, la Universitatea de Medicina din Emory.

Mayberg si colegii sai participanti la studiu, Boadie Dunlop, Doctor in stiinte medicale, Director al programului de tulburari anxioase si de dispozitie din Emory, W. Edward Craighead, Doctor in psihologie, J. Rex Fuqua, Profesor in psihiatrie si stiinte comportamentale, au incercat sa dezvolte metode de abordare personalizata de tratare a depresiei.

Actualele instructiuni de tratament in cazul depresiilor majore recomanda sa se ia in consideratie preferinta pacientului pentru psihoterapie sau medicatie, in alegerea abordarii tratamentului initial. Cu toate acestea, studiul PReDICT a dus la concluzia ca preferintele pacientilor au fost slab asociate cu rezultatele; preferintele lor au anticipat renuntarea la tratament si nu ameliorarea. Aceste rezultate confirma studiile precedente, sugerand ca tratamentul personalizat la pacientii depresivi va depinde mai degraba de identificarea caracteristicilor biologice specifice ale pacientilor depresivi, si nu de simptomele sau preferintele lor pentru un anumit tratament. Rezultatele studiului PReDICT sugereaza ca imagistica cerebrala poate oferi cea mai buna abordare de tratament personalizat care sa aiba efect.

Prin recrutarea a 344 pacienti pentru studiu, dintr-o zona de dincolo de Atlanta metropolitana, cercetatorii au reusit sa adune un grup mai variat de pacienti decat in cercetarile anterioare, cu mai bine de jumatate din pacienti autoidentificati ca fiind afro-americani sau sud-americani.

“Esantionul nostru variat a demonstrat ca tratamentele prin medicatie si psihoterapie, documentate si recomandate ca tratamente de prima linie in depresie pot fi extinse fara nicio problema si la populatiile non-hispanice.”, a declarat Dunlop.

“In fond, studiile noastre demonstreaza ca caracteristicile clinice, precum varsta, genul etc. si chiar preferintele pacientilor cu privire la tratament, nu ajuta la identificarea rezultatelor tratamentului la fel de bine precum o fac masuratorile cerebrale”, a adaugat Mayberg.

Otilia Blaga

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021