DIVA a fost dezvoltat în 2007 de către dr. J.J.S. Kooij și echipa sa cu scopul de a oferi un interviu semi-structurat util în diagnosticarea ADHD la adulți. Acest instrument a fost inițial pus la încercare în cadrul Programului pentru Adulți cu ADHD de la instituția PsyQ din Olanda, unde a fost aplicat pe sute de pacienți în căutarea unei evaluări diagnostice pentru ADHD folosind versiunile preliminare ale DIVA. În urma sugestiilor echipei de la PsyQ, DIVA a fost rafinat pentru a-i crește acuratețea și eficacitatea. Ediția finală în limba olandeză a început să fie folosită din august 2007.

Până în 2009, interesul internațional crescând pentru DIVA a condus la necesitatea de a traduce instrumentul în mai multe limbi. Toate traducerile au fost efectuate direct din olandeza originală pentru a preveni erorile de interpretare. Psihiatri cu experiență din diverse țări au contribuit la procesul de traducere, asigurându-se că limbajul și termenii folosiți sunt potriviți pentru practica psihiatrică din fiecare cultură în parte. Aceștia au furnizat feedback și au ridicat întrebări care au fost dezbătute cu autorii DIVA, rezultând în revizuiri adiționale ale traducerilor.

În final, pentru a confirma corectitudinea traducerilor, acestea au fost reconvertite în olandeză pentru a verifica dacă sunt conforme cu textul original. După această verificare, traducerile au fost formalizate și aprobate de către dezvoltatorii instrumentului DIVA.

DIVA și ADHD la Adulți

Tulburarea de Deficit de Atenție și Hiperactivitate (ADHD) la adulți este o condiție de lungă durată, care își are originea din copilărie. Astfel, pentru a stabili cu acuratețe prezența ADHD la un adult, este esențial să se examineze manifestările ADHD din copilărie, evoluția acestora de-a lungul timpului și influența lor asupra funcționalității individului.

Pentru a reconstrui istoricul ADHD al unei persoane, se folosește un interviu care privește în trecut. Acesta include întrebări bine structurate menite să reconstituie comportamentele și simptomele din copilărie și să determine dacă acestea corespund criteriilor de diagnostic pentru ADHD.

DIVA-5 este un instrument destinat diagnosticării ADHD la adulți. Conform ghidului de diagnostic DSM-5, pentru a diagnostica ADHD la un adult, trebuie confirmat că simptomele ADHD au fost prezente atât în copilărie, cât și în viața adultă.

Este crucial ca simptomele să fi început înainte de vârsta de 12 ani și să fi persistat de-a lungul vieții persoanei până în momentul actual al evaluării. De asemenea, este important ca simptomele să fi generat dificultăți semnificative în diverse domenii ale vieții, inclusiv la locul de muncă, în relații sau în alte situații sociale.

DIVA-5 oferă un set de 18 criterii specifice de simptome, împreună cu exemple concrete și realiste care ilustrează modul în care aceste simptome se manifestă atât în copilărie, cât și la maturitate. Exemplele, inspirate din experiențele adulților cu ADHD, sunt concepute pentru a facilita recunoașterea comportamentelor legate de ADHD. În plus, DIVA-5 descrie dificultățile care pot apărea din cauza simptomelor ADHD în diverse aspecte ale vieții de zi cu zi, afectând performanța profesională sau educațională, calitatea relațiilor interpersonale și sociale, activitățile de timp liber și stima de sine. Aceste detalii ajută profesioniștii să realizeze evaluări mai precise și să înțeleagă mai bine impactul ADHD asupra vieții individului.

Completarea interviului DIVA durează de obicei între o oră și o oră și jumătate, timp necesar pentru a analiza amănunțit toate comportamentele relevante și pentru a asigura un diagnostic cât mai exact.

Instrumentul DIVA se concentrează pe evaluarea simptomelor specifice ADHD la adulți, conform criteriilor din DSM-5, axându-se pe simptomele cheie ale ADHD, precum problemele de atenție, hiperactivitatea și impulsivitatea, esențiale pentru stabilirea diagnosticului. DIVA nu cuprinde întrebări legate de alte simptome psihiatrice care pot fi prezente odată cu ADHD, sau alte sindroame sau tulburări mentale.

Cu toate acestea, persoanele cu ADHD pot avea și alte condiții psihiatrice concomitente, cunoscute sub denumirea de comorbidități. Aproximativ 75% dintre persoanele cu ADHD prezintă cel puțin o altă tulburare psihiatrică. De aceea, este vital să se efectueze o evaluare psihiatrică completă, care să includă întrebări despre alte simptome, sindroame și tulburări care apar frecvent alături de ADHD, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburarea bipolară, dependența de substanțe, tulburările de somn și tulburările de personalitate. O analiză exhaustivă a acestor aspecte este importantă.

 

DIVA-5 nu este destinat să fie completat direct de către pacienți deoarece este un interviu semi-structurat și nu un chestionar pe care pacienții să îl completeze singuri. Acesta este creat pentru a fi administrat de către un clinician sau un expert în sănătate mintală, deoarece diagnosticarea ADHD implică o interpretare avizată a răspunsurilor și supravegherea comportamentului pacientului în timpul interviului. Iată câteva motive pentru care DIVA-5 nu este oferit pacienților spre completare autonomă:

Complexitatea ADHD: Dat fiind că ADHD este o afecțiune complicată cu simptome diverse și variabile, este necesară expertiza unui specialist pentru a distinge simptomele ADHD de alte condiții psihiatrice și pentru a evalua cum afectează simptomele viața de zi cu zi a pacientului.

Importanța unui diagnostic corect: Un clinician poate pune întrebări suplimentare și poate solicita clarificări pentru a se asigura că informațiile sunt interpretate corect și că simptomele sunt analizate într-un context adecvat.

Obiectivitatea evaluării: Pacienții pot întâmpina dificultăți în a se autoevalua corect, putând să-și minimalizeze sau să-și exagereze simptomele. Un specialist oferă o perspectivă neutră și poate lua în calcul și informații din surse terțe (de exemplu, de la familie, parteneri, profesori).

Detectarea comorbidităților: Specialiștii sunt pregătiți să identifice și să evalueze alte afecțiuni care pot apărea alături de ADHD, numite comorbidități, ce pot afecta manifestarea simptomelor și care vor fi investigate suplimentar prin alte metode de testare.

Interacțiunea față-în-față: Interviul le permite clinicienilor să observe și comportamentul non-verbal al pacienților, care poate oferi indicii valoroase despre starea lor.

Din aceste considerente, DIVA-5 este folosit ca un instrument de interviu și nu ca un simplu chestionar. Prezența și implicarea clinicianului sunt vitale pentru stabilirea unui diagnostic precis și pentru elaborarea unui plan de tratament corespunzător.

Sursa: DIVA Foundation

Psih. Mădălina Simion

Psiholog clinician; neuropsiholog la Centrul de excelență MindCare din MedLife

S-a specializat in evaluarea complexa psihologica si neuropsihologica a copiilor, adolescentilor si adultilor cu afectiuni medicale (ADHD, anxietate, intarzieri in dezvoltare, tulburari genetice, tumori cerebrale, epilepsie, hidrocefalie, traumatisme cranio-cerebrale, etc) in vederea psihodiagnosticului.

A urmat o formare de 450 de ore teoretice si 500 de ore de practica in neuropsihologie clinica (Máster en Neuropsicología Clínica, Instituto Superior de Estudios Psicológicos (ISEP), acreditat de Consiliul General de Psihologie din Spania pentru specializarea in neuropsihologie clinica, program ce indeplineste ghidurile internationale de instruire ale Conferintei din Huston pentru acreditarea de psiholog expert in neuropsihologie clinica in Spania.

Interese profesionale: mapare corticala intraoperatorie, fMRI, functionare executiva

  1. 18 martie 2024

    Excelenta prezentare a instrumentului DIVA si a importantei sale in diagnosticarea ADHD la adulti! Este fascinant sa aflam cum acest interviu semi-structurat dezvoltat in Olanda a fost pus la incercare si rafinat pana la forma finala, in limba olandeza, iar apoi a fost tradus si adaptat in mai multe limbi pentru a putea fi folosit in practica psihiatrica din diverse tari. Este impresionant sa stim ca acest instrument a fost creat cu ajutorul expertilor din diverse parti ale lumii si a fost supus unor revizuiri si corecturi pentru a asigura exactitatea si eficacitatea sa. Este reconfortant sa stim ca exista astfel de instrumente profesionale care ne ajuta sa identificam si sa tratam corect tulburarile de sanatate mentala precum ADHD-ul la adulti. Felicitari pentru efortul si munca depuse de echipa de la DIVA in dezvoltarea acestui instrument!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021