Unele jocuri video MOBA pot actiona ca un test de inteligenta IQ, au raportat cercetatorii. Intr-un nou studiu PLOS ONE, cercetatorii remarca o corelatie intre jocurile de strategie, de actiune, cum ar fi DOTA2, si IQ-ul ridicat. Corelatia este similara cu cea observata intre inteligenta si abilitati in jocuri mai traditionale, cum ar fi sahul.

Cercetatorii de la Universitatea din York au descoperit o legatura intre abilitatea tinerilor de a se descurca bine la doua jocuri video populare si niveluri ridicate de inteligenta.

Studiile efectuate la Laboratoarele de Creativitate Digitala (DC Labs) de la York au constatat ca unele jocuri video de strategie, de actiune pot actiona ca testele IQ. Constatarile cercetatorilor sunt publicate  in revista PLOS ONE.

Cercetatorii de la York subliniaza ca studiile nu au nicio influenta asupra intrebarilor, cum ar fi daca jocurile pe calculator ii fac pe tineri mai inteligenti sau altfel. Ei stabilesc pur si simplu o corelatie intre abilitatea la anumite jocuri online de strategie si inteligenta.

Cercetatorii s-au concentrat asupra jocurilor de strategie „Multiplayer Online Battle Arenas” (MOBA) – jocuri de strategie, de actiune care implica in mod obisnuit doua echipe opuse de cinci persoane – precum si jocuri multiplayer „First Person Shooter„. Aceste tipuri de jocuri sunt extrem de populare cu sute de milioane de jucatori din intreaga lume.

Popularitatea

Echipa de la departamentele de psihologie si informatica din York a efectuat doua studii. Primul a examinat un grup de subiecti cu experienta in Liga Legendelor MOBA – unul dintre cele mai populare jocuri video strategice din lume, cu milioane de jucatori in fiecare zi.

In acest studiu, cercetatorii au observat o corelatie intre performanta jocului strategic League of Legends si performanta in teste standard pe hartie si creion de inteligenta.

Cel de-al doilea studiu a analizat mari seturi de date din patru jocuri: doua MOBA (Liga legendelor si apararea anticilor 2 (Dota 2) si doua „First Person Shooters” (Destiny and Battlefield 3) dusmani si alte tinte, jucatorul vazand actiunea ca si cum ar fi prin ochii personajului pe care il controleaza.

In acest al doilea studiu, au descoperit ca pentru grupuri mari formate din mii de jucatori, performantele in MOBA si IQ se comporta in mod similar, pe masura ce jucatorii imbatranesc. Dar acest efect nu a fost gasit pentru First Person Shooters, unde performanta a scazut dupa adolescenta.

Inteligenta 

Cercetatorii sustin corelatia dintre abilitatea la jocuri video de strategie, de actiune, cum ar fi League of Legends si Defense of the Ancients 2 (Dota 2) si un IQ ridicat este similar cu corelatia observata in alte jocuri de strategie mai traditionale, cum ar fi sahul.

Autorul, profesorul Alex Wade de la Departamentul de Psihologie al Universitatii din York, a declarat: „Jocurile precum League of Legends si DOTA 2 sunt complexe, interactive din punct de vedere social si intelectuale. Cercetarile noastre ar sugera ca performanta dvs. in aceste jocuri poate fi o masura de inteligenta.”

„Cercetarea din trecut a subliniat faptul ca oamenii care sunt buni la jocuri de strategie cum ar fi sahul tind sa obtina un punctaj ridicat la testele IQ. Cercetarea noastra a extins acest lucru la jocurile pe care le joaca zilnic milioane de oameni de pe planeta.”

Sursa de date

Descoperirea acestei corelatii intre abilitati si inteligenta deschide o noua sursa de date imensa. De exemplu, testele „proxy” ale IQ-ului, jocurile ar putea fi utile la nivel global in domenii cum ar fi „epidemiologia cognitiva” – cercetare care examineaza asociatiile dintre inteligenta si sanatate in timp – si ca modalitate de monitorizare a sanatatii cognitive a populatiei.

Athanasios Kokkinakis, student in cadrul Centrului pentru cercetare al EPSRC Centre for Intelligent Games and Game Intelligence (IGGI), de la York, este autorul principal al studiului.

El a spus: „Spre deosebire de jocurile First Person Shooter (FPS), in care acuratetea vitezei si a tintei reprezinta o prioritate, jocurile de lupta Online Multiplayer Battle se bazeaza mai mult pe memorie si pe capacitatea de a lua decizii strategice tinand cont de mai multi factori.”

„Probabil din aceste motive am gasit o corelatie puternica intre pricepere si inteligenta in MOBA„.

Ultima generatie

Co-autorul, profesorul Peter Cowling, directorul laboratoarelor DC si al  programul IGGI de la York, a declarat: „Aceasta cercetare de ultima ora are potentialul de a avea un impact substantial asupra viitorului jocurilor si a industriilor creative si asupra jocurilor ca instrument de cercetare in sanatate si psihologie.”

„Programul IGGI are 48 de studenti doctoranzi excelenti care lucreaza cu industria si cu disciplina!”

 

 

Sursa: doi:10.1371/journal.pone.0186621

http://neurosciencenews.com/gaming-skill-intelligence-7957/

 

 

Iolanda Livia Fasie

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021