Cercetatorii de la Universitatea Otago au raportat ca copiii au un risc crescut de a dezvolta deficite cognitive legate de schizofrenie daca sistemul imunitar al mamei lor a fost activat ca urmare a infectiei in timpul sarcinii.

Daca sistemul imunitar al mamei este activat prin infectie in timpul sarcinii, ar putea duce la deficiente critice cognitive legate de schizofrenie la urmasii ei, a relevat un studiu al Universitatii din Otago.

Autorul principal, dr. Ryan Ward, de la Departamentul de Psihologie, spune ca „schizofrenia este rezultatul unei interactiuni a „hiturilor” genetice si de mediu. De-a lungul timpului, combinarea acestor hit-uri conduce la dezvoltarea bolii.”

„Un impact ecologic care sa dovedit a fi un factor de risc semnificativ este activarea sistemului imunitar matern, probabil cauzat de boala in timpul sarcinii”, mai spune el.

Studiul, publicat recent in revista Plos ONE, a constatat ca activarea sistemului imunitar matern la sobolani a fost suficient pentru a produce perioada afectata, care este probabil critica pentru alte simptome si tulburari de schizofrenie.

Capacitatea defectuoasa de a judeca timpul cu exactitate este un simptom primar la pacienti si se crede, de asemenea, ca este legata de alte simptome, cum ar fi halucinatiile si tulburarile cognitive.

Studiul a relevat descendenti adulti, ai caror mame au suferit o infectie in timpul sarcinii, timp supraestimat, similar cu pacientii cu schizofrenie.

Acesta este primul studiu care arata ca activarea sistemului imunitar matern este suficienta pentru a produce deficiente temporale, indicand faptul ca acesta ar putea fi responsabil, in absenta altor factori de risc, cum ar fi diferentele genetice, pentru una dintre cele mai robuste si daunatoare tulburari la om.

Drept urmare, Dr. Ward a recomandat femeilor insarcinate sa fie vigilente cu sanatatea lor.

Asigurarea unei ingrijiri suplimentare in timpul sarcinii ar trebui sa fie un obiectiv principal pentru femeile insarcinate si sa beneficieze de asistenta medicala, ca boala in acest timp poate avea consecinte grave. Pentru cei cu antecedente familiale de boala mintala, acest lucru devine si mai important.

Se spera ca aceasta cercetare va duce la imbunatatirea diagnosticarii, prevenirii si tratamentului schizofreniei.

 

Sursa:

doi:10.1371/journal.pone.0187719

http://neurosciencenews.com/infection-schizophrenia-8003/

 

 

Iolanda Livia Fasie

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021