Integritatea redusa a principalelor cai ale materiei albe a fost descoperita la persoanele diagnosticate cu tulburare de personalitate antisociala (TPA), potrivit unui studiu recent publicat in Scientific Reports.

Persoanele cu TPA manifesta autocontrol slab, agresivitate si detasare emotionala. Aceste trasaturi de personalitate demonstreaza ca persoanele cu TPA sunt mai predispuse la activitate criminale decat populatia generala. De fapt, se crede ca 47% dintre detinutii de sex masculin sunt diagnosticati cu TPA la nivel mondial. TPA este mai frecventa la barbati decat la femei, cu 3% si respectiv 1% diagnosticate in randul populatiei per total.

Cercetarile au sugerat ca TPA este legata de o anomalie a creierului, desi fiziopatia exacta ramane neclara. Cu toate acestea, deficientele structurale in materia alba au fost asociate cu impulsivitatea si comportamentul de asumare a riscurilor asociate cu TPA.

Pentru a clarifica subiectul legat de microstructura materiei albe in TPA, o echipa de oameni de stiinta condusa de Jiang Weixiong de la Central South University, China a recrutat 20 de participanti diagnosticati cu TPA si 23 de persoane sanatoase pentru grupul de control. Participantii, care au persoane de gen masculin, au completat teste pentru impulsivitate si comportament de asumare a riscului inainte de a fi supusi unei scanari RMN folosind imagistica tensorului de difuzie care a masurat difuzia moleculelor de apa in materia alba.

Studiul a aratat deficite de materie alba la pacientii cu TPA. O zona speciala de interes a fost fasciculul uncinat drept care este un tract al materiei albe care conecteaza sistemul limbic la regiunile frontale ale creierului. O parte a sistemului limbic cunoscut sub numele de amigdala este implicata in producerea de raspunsuri emotionale si anumite zone din lobul frontal actioneaza ca vocea ratiunii care ne permite sa avem controlul asupra emotiilor noastre de cele mai multe ori. De aceea, deficitele structurale din fasciculul uncinat ar putea explica dezinhibitia comportamentala observata la pacientii cu TPA.

Fasciculul uncinat ofera, de asemenea, o legatura intre regiunile creierului care controleaza rationamentul social si cognitiv, precum si luarea deciziilor. Lipsa de conectivitate intre astfel de zone se crede ca subliniaza aspectele TPA, inclusiv judecata morala slaba, lipsa de empatie si agresivitate. In plus, s-au observat deficite in caile de materie alba care leaga retelele parietale si temporale care au fost corelate cu impulsivitatea si comportamentul de asumare a riscurilor.

In ansamblu, studiul se bazeaza pe cercetarile anterioare care au evidentiat anomalii ale creierului in microstructura materiei albe. Aceste deficite, alaturi de factorii de mediu, ar putea provoca o „deconectare” care continua sa produca deficitele socio-emotionale observate la pacientii TPA. Intelegerea patofiziologiei structurale a TPA ar putea avea potentialul de a descoperi mecanismele neurologice care determina impulsivitatea si agresivitatea asociate cu tulburarea de personalitate antisociala.


Sursa: http://www.psypost.org/2017/07/antisocial-personality-disorder-linked-impairments-white-matter-microstructure-49349

Daniel Cojocaru

Daniel este doctorand in psihologia sanatatii la Universitatea din Bucuresti, asistent universitar si cercetator in cadrul Laboratorului de Psihologia Sanatatii si Neuropsihologie Clinica

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021