Tulburarile de miscare cuprind doua mari categorii – hipokinetice si hiperkinetice. Tulburarile hipokinetice presupun o insuficienta a miscarilor voluntare, de exemplu in boala Parkinson si altele precum paralizia supranucleara progresiva, atrofia sistemica multipla. Din contra, tulburarile hiperkinetice sunt caracterizate de un exces de miscari voluntare, exemplul cel mai intalnit fiind boala Huntington. Toate aceste boli afecteaza ganglionii bazali si / sau cerebelul.

Tulburarile neuromotorii nu sunt condiderate tulburari ale motilitatii, ale miscarii. Ele sunt grupate in sindroame de neuron motor central (piramidal) si de neuron motor periferic. Sindroamele de neuron motor central au specifice semne precum slabiciune, tonus muscular crescut, raspunsuri exagerate ale reflexelor, fasciculatii, atrofie musculara. Cel mai cunoscut sindrom de neuron motor este scleroza amiotrofica sau boala Lou Gehrig.

Asadar, cum am spus mai sus, scleroza laterala amiotrofica este considerata o boala motorie neuronala, in timp ce boala Parkinson, paralizia supranucleara progresiva, tremurul esential si boala Huntington sunt considerate boli de miscare.

Din punct de vedere neuropsihologic, in ciuda faptului ca difera ca neuropatologie, aceste afectiuni au in comun afectarea predominanta a functiilor executive, a memoriei de lucru la pacientii cu deficit cognitiv.

Disfunctiile executive pot fi una din primele semne ale acestor boli. Corelatele neuropatologice si radiografice ale disfunctiilor cognitive in aceste boli, sunt, de cele mai multe ori, bine stabilite. In schimb, multe aspecte mai sunt inca de clarificat in intelegerea heterogenitatii deficitelor cognitive la pacientii cu o anumita boala si in intelegerea eventualelor contributii genetice la aceasta heterogenitate.

Putine studii s-au ocupat de reabilitarea cognitiva in aceste boli, in special daca facem o comparatie cu interventiile terapiilor ocupationale si logopedice. Interventiile cognitive si comportamentale au un rol esential in dezvoltarea si evaluarea acestor boli pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor.

Vom reveni cu articole despre cateva dintre bolile enumerate mai sus.

Sursa: Alexander I. Tröster & Steven Paul Woods. 2010. Neuropsychology of Movement Disorders and Motor Neuron Disease


Otilia Blaga

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021