Daca aveti un parinte sau o ruda care sufera de dementa, oamenii de stiinta britanici au vesti bune pentru dvs.

In anul 2013, o echipa de medici britanici au reusit sa opreasca procesul de degenerare al celulelor nervoase la animale, pentru prima data. Substanta folosita insa avea si dezavantaje intrucat putea provoca leziuni in alte zone ale corpului. Animalele testate dezvoltau de exemplu diabet si pierdeau in greutate (Moreno et al., 2013).

Insa in aprilie 2017, doua noi medicamente au fost testate la Unitatea de Toxicologie din Leicester, fara efecte adverse. Conform studiului realizat de oamenii de stiinta britanici, la bolnavii de Alzheimer este activat la extrem raspunsul proteinelor nepliate (engl. unfolded protein response). Restabilirea unei activari adecvate, poate duce la redobandirea memoriei si previne moartea celulelor creierului.

In testele facute pe rozatoarele cu dementa, animalele care au luat clorhidrat de trozadona si dibenzoilmetan nu au mai avut probleme cu memoria, nu au mai manifestat tulburari neurologice si medicamentele au prevenit degenerarea creierului iar durata de viata a crescut.

Profesorii britanici au afirmat ca este mai putin probabil ca dementa sa fie complet tratata, dar este foarte posibil aceasta sa devina o boala cu care pacientul poate trai independent (Mark et al., 2017).

 

Andreea Iordan Jezlova

Andreea este psiholog (Master of Science), cu studii de licenta la Facultatea de Psihologie, Universitatea București si masterat stiintific în psihologie pedagogica (invatare, educatie, motivatie) si psihopatologie la Universität Potsdam, Germania. A lucrat printre altele ca stagiar în psihologie la Technische Universität Berlin, Senatul din Berlin, Clinica Salus Lindow si Spitalul Crucii Rosii din Berlin (medicină internă, geriatrie, clinica geriatrică de neuroabilitare, accidente vasculare cerebrale - stroke-unit, neurologie). Andreea lucreaza din mai 2017 in Berlin la Vitanas Clinic for Geriatrics pe neuropsihologie geriatrica. Face evaluari neuropsihologice si terapie pentru seniori. Se ocupa in special de pacientii cu dementa vasculara, Alzheimer, hidrocefalie cu presiune normala, tulburare cognitiva usoara, accidente vasculare cerebrale, oftalmoplegie supranucleara, Chorea Huntington, sindrom Korsakov, Morbus Parkinson, pacientii cu tendinte suicidare, depresie, hemoragie subarahnoidala, delir etc. De asemenea, tine grupuri terapeutice de suport pentru pacientii aflati in recuperare neurocognitiva. Pe langa aceasta, urmeaza formarea continua in neuropsihologie la Gesellschaft für Neuropsychologie (Societatea Germana pentru Neuropsihologie): de ex. cursuri de neuroanatomie functionala, neuropsihologie culturala, gestionarea situatiilor de criza precum a suicidalitatii, dementei, psihopatologie, tulburari neurocognitive in psihiatrie.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021