Fie din cauza efectelor procesului bolii în sine sau efectele adverse asociate cu diverse metode de tratament din momentul diagnosticului și chiar dinainte, pacienții cu cancer experimentează în mod frecvent o serie de simptome diverse. Oboseala, tulburările de somn, probleme emoționale, depresia, anxietatea sunt adesea raportate. În plus, deficitele cognitive sunt recunoscute cu frecvență tot mai mare ca posibile cauze negative legate de cancer și trataoncologiementul acestuia. Disfuncția cognitivă apare atât la pacienții cu tumori ale Sistemului Nervos Central cât și la pacienți cu alte forme de cancer. În plus, majoritatea pacienților se confruntă cu probleme cognitive în timpul tratamentului activ. În timp, aceste deficite cognitive au un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a pacientului, scăzându-i calitatea.

O parte din pacienții care se întorc la muncă sau la școală au diverse se chinuie mai mult decât celelalte persoane, se pot găsi adesea în imposibilitatea de a gestiona a timpul și cantitatea de muncă la fel cum o făceau înaiante, sarcinile devin mai grele și au nevoie de mai mult timp pentru a fi finalizate.

Pacientul suferind de cancer nu doar are nevoie de sprijin emoțional și afectiv prin psihoterapie, dar și de sprijin în a-și depăși dificultățile cognitive cauzate de boală sau de tratament. Unii dintre ei au nevoie de ajustări la școală sau la locul de muncă, iar acestea pot fi stabilit doar în urma unei evaluări complexe.  Neuropsihologia este utilizată mai frecvent în străinătate pentru a evalua funcționarea cognitivă înainte, în timpul și după tratament oncologic.