Pacientii cu tentative de suicid au o capacitate redusa de perceptie sociala in ariile cerebrale care sunt implicate in tolerarea durerii si cognitia sociala, conform unui studiu recent publicat de revista Scientific Reports.

In calitate de fiinte umane, avem o dorinta innascuta de a fi acceptati si inclusi social, iar atunci cand aceasta dorinta nu este indeplinita, consecintele asupra sanatatii mintale sunt grave. Lipsa de acceptare si incluziune sociala a mai fost si anterior raportata ca factor de risc suicidar. In multe cazuri, victimele suicidului au trecut prin cel putin un eveniment de viata negativ, care a fost perceput ca o forma de excludere sociala, de ex. pierderea unei relatii sau a unui job in ultimele cateva luni precedente mortii prin sinucidere.

Cu toate acestea, aceste evenimente sunt destul de des intalnite, iar majoritatea cazurilor nu se soldeaza cu sinucidere, ceea ce sugereaza ca numai anumite persoane sunt foarte predispuse la sinucidere daca intampina astfel de evenimente stresante. Pentru a intelege de ce anumiti indivizi sunt mai vulnerabili la suicid in cazuri de stres social, se crede ca trebuie sa intelegem cum proceseaza ei perceptia sociala.

Studii anterioare au dus la concluzia ca persoanele vulnerabile la comportament suicidar au deficite de procesare cognitiva si in cateva arii cerebrale. De exemplu, persoanele cu tentative de suicid au inregistrat o activare mai mare a cortexului lateral orbitofrontal cand li se aratau fete furioase, ceea ce sugereaza ca supraestimeaza semnalele negative.

Studiul de fata, condus de Emilie Olié (Universitatea din Montpellier), a utilizat imagistica cerebrala pentru a investiga procesul neuronal al respingerii sociale la persoanele cu tentative de suicid. Pentru cercetare, 36 de femei cu istoric de depresie, dar fara tentative de suicid, 41 de femei cu istoric de depresie si tentative de suicid si 28 de persoane sanatoase au luat parte la un joc ‘Cyberball’ care a avut rolul de paradigma pentru excluderea sociala. Pe parcursul sarcinii, fiecare participant a jucat un joc virtual cu mingea, din care a fost exclus treptat.

S-a descoperit ca ambele grupuri cu istoric de depresie au inregistrat niveluri mai ridicate de stres social relativ la sarcini, in comparatie cu grupul de control. In plus, cei cu tentative de suicid au manifestat o activare mai redusa la excluderea sociala in insula stanga si girusul supramarginal, care sunt implicate in tolerarea durerii si cognitia sociala.

“Rezultatele noastre sugereaza ca insula stanga posterioara si regiunile parietale au un rol in sensibilitatea la excluderea sociala, in cadrul vulnerabilitatii la suicid, in randul femeilor, si ridica o intrebare asupra rolului perceptiei sociale si durerii fizice in procesul suicidar,” au concluzionat cercetatorii.

Concluziiile sunt congruente si cu cercetarile anterioare, care au raportat anomalii ale structurii si conectivitatii insulei ca factor de risc suicidar. In general, studiul de fata sugereaza ca cei cu tentative de suicid au deficite cerebrale de lunga durata in legatura cu perceptia sociala, iar acest aspect joaca un rol in decizia de a-si pune capat vietii.

Otilia Blaga

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021