Paralizia supranucleara progresiva (cunoscuta anterior sub numele de sindromul Steele-Richardson-Olszewski) este o boala degenerativa caracterizata de paralizia verticala a privirii si instabilitate posturala (asociata de obicei cu caderi pe spate), precum si de alte simptome grave cum ar fi akinezia/rigiditatea, retrocolis, paralizia pseudobulbara, deficientele neuropsihologice.
Nu este asociata cu factori de risc demografici sau genetici. Semnele bolii pot aparea devreme, in jurul varstei de 40 de ani, dar diagnosticarea se face, de regula, in jurul varstei de 60 de ani. Actualmente nu exista tratamente eficiente farmacologice sau neurochirurgicale pentru cei ce sufera de aceasta boala.
Se inregistreaza pierderi neuronale si atrofiere a cortexului frontal, prefrontal si a regiunilor motorii. In ariile afectate sunt prevalenti receptori dopaminergici si interneuroni colinergici. Dementa poate fi asociata in 50-80% din cazuri, dar este mai putin prevalenta la pacientii cu fenotip clinic parkinsonian ce include tremur de reactie levopoda, simptome motorii asimetrice. Profilul neuropsihologic specific in aceasta tulburare coreleaza cu neuropatogeneza frontostriatala si este marcat de disfunctii executive proeminente si de bradifrenie.
Atentia verbala se manifesta in limitele normale, insa atentia vizuala este afectata de cele mai multe ori in aceasta tulburare. Disfunctiile executive ies in evidenta si se presupune ca ar fi cauzate de deaferarea ganglionilor bazali si a cortexului prefrontal, cu toate ca si ariile subcorticale si frontale este posibil sa fie implicate.
Bradikinezia si bradifrenia, deficitele neurocognitive sunt demne de luat in considerare in interpretarea deficientelor functiilor cognitive superioare.
Apatia este simptomul neuropsihiatric cel mai intalnit la pacientii cu aceasta boala si, de multe ori, este luata drept depresie. Depresia insa nu este o trasatura neuropsihiatrica specifica in aceasta boala. Alte modificari evidente sunt iritabilitatea.

Otilia Blaga

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021