Evenimentele din viata de zi cu zi va pot afecta mintea si corpul

Moartea, divortul, pierderea locului de munca, o boala cronica – aceste situatii pot aduce atat stres si distres extraordinar in viata dumneavoastra. Dar chiar si stresul negativ din viata cotidiana – genul pe care credeti ca il puteti suporta – poate sa va copleseasca in cele din urma, aruncandu-va viata in afara echilibrului si afectand atat sanatatea psihica, cat si sanatatea fizica, cum ar fi:

Locul de munca – Lipsa de personal. Munca peste program, sefi autoritari care cer prea mult. Neintelegere in randul colegilor.

Familia – Incercarea de a face o casnicie sa functioneze. Compromisuri. Adolescenti cu probleme. Ingrijirea copiilor mici si a parintilor in varsta. Provocari ale carierei duale.

Sanatatea fizica – Dureri de cap. Boli cauzate de distres. Recuperarea in urma unei boli ce pune viata constant in pericol. A invata cum este sa traiesti cu o boala cronica.

 

Mintea si corpul lucreaza impreuna

Studiile psihologice arata ca mintea si corpul sunt strans legate. Pe masura ce sanatatea mintala se afla in declin, sanatatea dumneavoastra fizica se poate inrautati. Și daca sanatatea fizica scade, va puteti simti mintal ,,la pamant”. O perspectiva pozitiva va poate ajuta sa va mentineti sanatosi.

Puteti imbunatati calitatea vietii de zi cu zi prin construirea rezilientei, care va va ajuta sa va adaptati la stres si sa va ,,puneti pe picioare” dupa cele mai dificile momente ale vietii. Rezilienta nu este ceva cu care te-ai nascut – e ceva ce poti invata in timp. Persoanele reziliente au bunastare emotionala puternica, relatii sanatoase si o perspectiva optimista. Optimismul si relatiile bune s-au dovedit a imbunatati sanatatea si longevitatea.

Fiti atenti la ceea ce va spune corpul despre starea mintii voastre. Daca aveti dureri de cap, de exemplu, corpul vostru va poate spune ca aveti nevoie de ajutor pentru a gestiona eficient multiplele lucruri la care va ganditi.

 

Un psiholog va poate ajuta in viata de zi cu zi

Starea de bine psihologica si rezilienta merg mana in mana si asigura:

 • Capacitatea de a face planuri realiste pentru a face fata factorilor stresori din viata dvs. si de a le indeplini;
 • O viziune pozitiva asupra dvs. si increderea in puterea si capacitatea dvs. de a face fata provocarilor vietii
 • Abilitati in comunicare si rezolvarea problemelor;
 • Capacitatea de a gestiona sentimente puternice, gandire negativa si comportamente nesanatoase care pot aparea atunci cand va aflati sub stres;
 • Modalitati de evitare a bolilor provocate de stres si anxietate.

 

Un psiholog va poate ajuta atunci cand nu o puteti face pe cont propriu

Uneori va puteti confrunta cu sentimente coplesitoare sau cu boli grave. Un psiholog va poate ajuta.

Psihoterapia validata stiintific (exemplu: psihoterapia cognitiv-comportamentala) s-a dovedit a fi eficienta in tratarea depresiei, anxietatii si a altor probleme comportamentale legate de sanatate. S-a dovedit faptul ca pacientii cu probleme cardiace isi pot extinde durata de viata atunci cand tratamentul lor include si psihoterapie.

Cand ajungeti la un punct din viata dvs. atunci cand doriti ajutor profesional, o sa doriti probabil sa discutati cu cineva cu care va simtiti confortabil si in care aveti incredere. Un prieten bun poate asculta, dar un psiholog are abilitatile si pregatirea profesionala pentru a va ajuta sa invatati sa va gestionati stresul si emotiile atunci cand va simtiti coplesiti.

 • Psihologii au licenta in psihologie si in functie de pregatirea lor, diverse forme de acreditari profesionale (exemplu: program masteral in psihologie clinica sau in psihologia sanatatii; formare profesionala in psihoterapie sau consiliere, doctorat in psihologie etc.);
 • Psihologii primesc unul dintre cele mai inalte niveluri de educatie a tuturor profesionistilor din domeniul sanatatii – de fapt, psihologii petrec o medie de sapte ani in educatie si formare dupa ce primesc diploma de licenta in USA; si in Romania, psihologii investesc in educatie minimum cinci ani, dar in functie de disponibilitatea acestora si de directia aleasa studiile nu se opresc. In orice caz, formarea continua si invatarea constanta este necesara;
 • Psihologii sunt experti in experienta si comportamentul uman;
 • Psihologii sunt instruiti pentru a ajuta oamenii sa faca fata mai eficient problemelor vietii, folosind tehnici bazate pe cele mai bune cercetari stiintifice disponibile si pe abilitatile si experienta lor clinica si luand in considerare valorile, obiectivele si circumstantele persoanei.

Un psiholog va poate ajuta sa va identificati problemele si sa descoperiti cele mai bune modalitati de a le face fata; sa schimati comportamente si obiceiuri nesanatoase; si gasiti modalitati constructive de a face fata unei situatii care nu este controlata de dvs. Cu alte cuvinte, un psiholog va poate imbunatati atat bunastarea fizica, cat si psihica.

 

Este timpul sa discutati cu un psiholog atunci cand…

 • doriti sa impiedicati factorii stresori din viata cotidiana sa va ameninte sanatatea fizica sau emotionala;
 • doriti sa va construiti increderea si rezilienta pentru a face fata provocarilor;
 • doriti sa obtineti un avantaj mintal pentru a fi cel mai bun la locul de munca si cu familia;
 • dvs. sau cineva din familia dvs. a fost diagnosticat cu o boala cronica;
 • sunteti coplesit si nu puteti rezolva problema pe cont propriu.

 

___________________________________________________________

Sursa: American Psychological Association http://www.apa.org/helpcenter/talk.aspx

Daniel Cojocaru

Daniel este doctorand in psihologia sanatatii la Universitatea din Bucuresti, asistent universitar si cercetator in cadrul Laboratorului de Psihologia Sanatatii si Neuropsihologie Clinica

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021