Inainte de toate, trebuie sa intelegem ca schizofrenia este o boala cronica severa care afecteaza modul de gandire, modul de reactie al unei persoane si ceea ce simte acesta. Schizofrenia nu este o boala foarte comuna, dar in momentul in care apare, efectele sale asupra persoanei sunt vizibile si ii afecteaza pe deplin modul de viata. Persoanele cu schizofrenie pot auzi voci sau vedea lucruri care in realitate nu exista, cred ca oamenii le citesc si controleaza gandurile, vrand sa le faca rau. Acest lucru devine infricosator pentru persoanele suferinde, facandu-le sa devina retrase sau extrem de agitate.

Persoanele care sufera de schizofrenie pot sa lupte cu simptomele de-a lungul vietii lor, insa tratamentul este cea mai viabila solutie, ajutandu-le sa isi continue viata si sa isi urmareasca propriile scopuri. Cercetarile si studiile realizate pentru a intelege mai bine boala vor face ca in anii ce vor urma tratamentele sa fie mult mai eficiente asupra bolii.

Care sunt simptomele schizofreniei?

Simptomele schizofreniei se impart in trei mari categorii: Pozitive, negative si cognitive.

Simptomele pozitive

Sunt episoadele si comportamentele tumultoase, iluzorii, care nu sunt prezente intr-un comportament obisnuit. Acestea pot fi atat unele de moment sau pot fi durabile si severe. Simptomele pozitive includ:

 1. Halucinatiile: sunt experiente senzoriale care se petrec in absenta unui stimul asupra organului receptor specific (auditiv, vizual, olfactiv, gustativ, tactil). Cele mai comune halucinatii in schizofrenie sunt insa cele auditive. Persoanele in cauza relateaza adesea ca aud voci. Aceste voci sunt relatate ca fiind fie interne, venind din mintea celui in cauza, fie externe, vocile astfel par ca vin de la o persoana foarte reala. Vocea poate sa vorbeasca cu persoana despre comportamentul acesteia, sa dea ordine sau sa avertizeze persoana de un anumit pericol. Uneori acest episod de halucinatii se transforma intr-un dialog, in care persoana vorbeste si astepta feed-back din partea vocilor.
 2. Iluziile: reprezinta convingerile unei persoane in legatura cu un anumit fapt, in ciuda dovezilor si a faptului ca ceea ce sustine nu are logica si este in realitate ceva fals. Peroanele cu schizofrenie pot avea iluzii bizare, precum ideea ca vecinul le poate controla comportamentul prin unde magnetice. De asemenea pot crede ca oamenii incearca sa le transmita mesaje criptate prin intermediul televizorului sau radioului. Toate acestea poarta denumirea de „delir de referinta”. Pot avea, totodata, si iluzii paranoice si convingeri cum ca cineva incearca sa le faca rau, sa-i otraveasca, sa-i insele atat pe ei cat si pe cei dragi lor. Aceste convingeri sunt numite „deliruri persecutorii”.
 3. Tulburarile in gandire sunt reprezentate de modalitatile neobisnuite de a gandi. Una dintre forme este numita „gandire dezorganizata” si se refera la faptul ca o persoana are probleme in a isi organiza gandurile si are dificultati in realizarea unor conexiuni logice intre ganduri. O alta forma este „blocarea in gandire”. Asta se intampla atunci cand, in mijlocul unui gand, persoana se opreste din vorbire. intrebata de ce s-a oprit, raspunde ca a simtit ca si cum gandurile i-au fi fost frate din cap.
 4. Tulburarile in miscare apar ca miscari agitate ale corpului. O persoana cu tulburari in miscare poate repeta anumite miscari iar si iar.

Simptomele negative

Sunt asociate cu intreruperi in emotiile si comportamentele normale. Aceste simptome sunt mai greu de identificat si pot fi confundate cu cele ale depresiei sau altor boli. Aceste simptome includ urmatoarele:

 • Expresii ale emotiilor reduse prin intermediul expresiilor faciale sau al tonului vocii
 • Senzatii de placere reduse in viata de zi cu zi
 • Dificultati in inceperea si sustinerea activitatilor
 • Vorbire redusa

Simptomele cognitive

Pentru unii oameni, simptomele cognitive ale schizofreniei sunt subtile, dar pentru altii sunt mult mai severe iar acestia pot observa schimbari ale memoriei sau alte aspecte ale gandirii. Simptomele cognitive, adesea, sunt observabile doar prin intermediul anumitor teste si includ:

 • Abilitati scazute de a intelege informatia si de a o folosi pentru a lua decizii
 • Probleme de concentrare
 • Probleme in memoria de lucru(abilitatea de a folosi informatia imediat dupa invatare)

Cand incepe schizofrenia si cine o primeste?

Schizofrenia afecteaza putin mai multi barbati decat femei. Se intampla in toate grupurile de etnii din toata lumea. Simptome precum halucinatiile si iluziile incep, de obicei, intre 16 si 30 de ani. Barbatii tind totusi sa experimenteze simptomele putin mai devreme decat femeile. Cel mai comun, aparitia schizofreniei are loc spre finalul adolescentei si inceputul vietii de adult, fiind neobisnuit sa fii diagnosticat cu schizofrenie dupa 45 de ani. Schizofrenia rar apare in copilarie, dar gradul de constientizare al debutului schizofreniei in copilarie este in crestere.

Poate fi dificil sa oferi un astfel de diagnostic in adolescenta, deoarece semele de inceput pot fi o schimbare de prieteni, scaderea in note, probleme de somn si iritabilitate ±– comportamente obisnuite ale adolescentilor.

Cum poti ajuta o persoana cu schizofrenie?

In primul rand,sustinerea si incurajarea din partea celor dragi ca bolnavul sa isi urmeze tratamentul. O comunicare pozitiva va va fi de cel mai mare ajutor. Din cauza ca, pentru schizofrenic halucinatiile si iluziile sunt foarte adevarate, nu va este de foarte mare ajutor daca ii veti spune ca greseste si totul este imaginar. Spuneti-i ca intelegeti faptul ca fiecare are dreptul de a vedea lucrurile in felul sau. Schizofrenia este o boala biologica si trebuie sa intelegeti acest aspect. Fiind respectuosi, comunicativi si adoptand o atitudine pozitiva veti putea cel mai bine sa va apropiati de persoana in cauza si sa ii oferiti sprijinul de care are nevoie.

Ionut Papa

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021