ce se intampla cu oamenii singuri

Singuratatea este mai mult decat un sentiment: pentru adultii in varsta, izolarea sociala este perceputa ca un risc major pentru sanatate care poate creste riscul decesului prematur cu 14%. Pericolele singuratatii au fost cunoscute pana acum in literatura de specialitate iar acum s-a descoperit sensul mecanismelor celulare care pot provoca rezultate negative asupra sanatatii.

Singuratatea duce la semnalizarea de stres ”lupta sau fugi” care poate afecta in cele din urma productia de celule albe din sange. Cercetari anterioare au identificat o legatura intre singuratate si un fenomen au numit ”conservarea raspunsurilor de transcriptie la adversitate” sau CTRA. Acest raspuns se caracterizeaza printr-o expresie crescuta a genelor implicate in inflamatie si o expresie scazuta a genelor implicate in raspunsurile antivirale. Oamenii singuri au avut un raspuns imun mai putin eficient si o inflamatie mai mare decat persoanele care nu sunt singure.

Pentru acest studiu, echipa a examinat expresia genelor in leucocite, celulele sistemului imunitar care sunt implicate in protejarea organismului impotriva bacteriilor si virusilor. Leucocitele umane ale persoanelor singure au aratat efecte asupra CTRA, o exprimare crescuta a genelor implicate in inflamatie si o expresie scazuta a genelor implicate in raspunsurile antivirale. Singuratatea poate precize viitorul expresiei genelor CTRA masurate un an mai tarziu sau mai multi ani ulterior. Expresia leucocitelor si singuratate au o relatie de reciprocitate, ceea ce sugereaza ca fiecare poate ajuta propagarea celuilalt in timp. Aceste rezultate au fost specifice pentru singuratate si nu au putut fi explicate prin depresie, stres sau de sprijin social.

Procesele celulare care leaga experienta sociala de expresia genelor CTRA au fost clasificate comportamental ca o inalta excludere sociala in cazul maimutelor macac. Ca si oamenii singuri, acestea au demonstrat o activitate mai mare CTRA si niveluri mai ridicate ale noradrenalinei.

Din alte studii anterioare este cunoscut faptul ca noradrenalina poate stimula celulele stem din maduva spinarii pentru a forma un anumit tip de celule imunitare numite monocite, care au indicat un nivel ridicat al expresiei genelor inflamatorii si niveluri scazute ale genelor antivirale. Oamenii singuratici au prezentat un nivel mai ridicat de monocite in sange. Alte studii aprofundate realizate pe maimute si globulele albe au constatat ca aceasta diferenta apare ca rezultat al extinderii nivelului de monocite imature. Expunerea maimutelor la conditii sociale cu nivel ridicat de stres (cusca nefamiliara, alte maimute necunoscute) a dus la cresteri ale nivelurilor monocitelor imature.

Aceasta schimbare a monocitelor legata de CTRA are consecinte reale pentru sanatate. Spre exemplu, la maimutele cu infectie virala, deprecierea expresiilor genelor antivirale la singuratici a permis ca visusul imunodeficientei(versiunea HIV pentru maimute) sa creasca foarte repede la nivelul sangelui si creierului.

Singuratatea formeaza un sistem mecanic ce rezulta in semnalizarea ”lupta sau fugi”, creste productia monocitelor imature si regleaza negativ genele inflamatorii si antivirale. Semnalele de pericol activate de singuratate la nivelul creierului afecteaza in cele din urma productia de celule albe din sange.

Sursa:
Cole, S.W., Capitanio, J.P., Chun, K., Arevalo, J.M.G., Ma, J., Cacioppo J.T.(2015).Myeloid differentiation architecture of leukocyte transcriptome dynamics in perceived social isolation, PNAS
doi: 10.1073/pnas.1514249112

 

Psih. Mădălina Simion

Psiholog clinician; neuropsiholog la Centrul de excelență MindCare din MedLife

S-a specializat in evaluarea complexa psihologica si neuropsihologica a copiilor, adolescentilor si adultilor cu afectiuni medicale (ADHD, anxietate, intarzieri in dezvoltare, tulburari genetice, tumori cerebrale, epilepsie, hidrocefalie, traumatisme cranio-cerebrale, etc) in vederea psihodiagnosticului.

A urmat o formare de 450 de ore teoretice si 500 de ore de practica in neuropsihologie clinica (Máster en Neuropsicología Clínica, Instituto Superior de Estudios Psicológicos (ISEP), acreditat de Consiliul General de Psihologie din Spania pentru specializarea in neuropsihologie clinica, program ce indeplineste ghidurile internationale de instruire ale Conferintei din Huston pentru acreditarea de psiholog expert in neuropsihologie clinica in Spania.

Interese profesionale: mapare corticala intraoperatorie, fMRI, functionare executiva

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021