Rezumat: Un nou studiu si-a propus sa ii ajute pe cei ce sufera de tulburare de dismorfie corporala prin intermediul unui program unic de antrenament vizual.

Sursa: Universitatea de Tehnologie Swinburne.

Primul de acest fel in lume, studiul doreste sa usureze simptomele suferinzilor de dismorfie corporala printr-un program unic de antrenament vizual. Consecintele tulburarii sunt perceperea exagerata a infatisarii personale.

Cu ajutorul tehnologiei de detectare vizuala, in stadiul initial al studiului au fost detectate miscarile oculare ale persoanelor cu dismorfie corporala, prin studierea cautarilor vizuale, precum si a modului in care vad fetele si corpurile.

Participantii se pot inscrie intr-un program de antrenament vizual conceput sa alinieze tiparele lor vizuale cu cele ale indivizilor obisnuiti.

Un grup de cercetare condus de profesor Susan Rossell de la Universitatea Swinburne a coroborat si desfasurat cercetarea, evidentiind ca tulburarea este asociata cu anomalii de procesare a unor stimuli legati sau nu de infatisare.

“Aceasta include dificultati de recunoastere a fetelor si emotiilor, a obiectelor si dificultati de atentie”, a declarat profesor Rossell.

Unele dintre aceste anomalii pot fi atribuite preferintei pentru procesarea locala, in detrimentul perceptiei globale mai importante. Cu alte cuvinte, persoanele cu aceasta tulburare au mai degraba tendinta de a se concentra asupra detaliilor, in detrimentul imaginii de ansamblu.

“Tratamentul pentru dismorfia corporala se concentreaza pe reducerea simptomelor si pe distres, nu pe schimbarea perceptiei vizuale.

“Programul nostru este unic, deoarece se adreseaza aspectelor vizuale ale tulburarii.”

Intr-un studiu neuroimagistic al Universitatii din Swinburne, s-a demonstrat ca persoanele cu aceasta tulburare prezentau subtiere a scoartei (volum redus al creierului) in ariile cerebrale cunoscute a avea un rol important in procesarea vizuala.

Profesor Rossell spera ca programul de antrenare vizuala sa le fie util celor afectati de aceasta tulburare, sa obtina o adaptarea mai buna a procesarii vizuale.

Concentrarea obsesiva pe anumite date

Dorind sa inteleaga mai bine tulburarea dismorfica, grupul de cercetare al Universitatii Swinburne a studiat si legatura dintre tulburarea obsesiv-compulsiva si cea dismorfica.

Publicate in Revista “Tulburari asociate tulburarii obsesiv-compulsive”, rezultatele au evidentiat faptul ca persoanele cu dismorfie sau tulburare obsesiv-compulsiva au tendinta de a experimenta niveluri similare de anxietate si depresie si pot manifesta si tipare comportamentale similare.

“Indivizii cu oricare dintre aceste boli au tendinta de a se angaja in comportamente repetitive sau ritualice, de exemplu verificari repetate, dar in dismorfie aceste actiuni tind sa se manifeste in arii asociate aspectului fizic personal, precum verificarea aspectului in oglinda sau alte suprafete reflectorizante”, a declarat profesor Rossell.

“Acestor activitati dismorficii le acorda chiar si 3 ore pe zi.”

Grupul de cercetare al Universitatii Swinburne a publicat sapte lucrari de-a lungul anului 2017, in care au fost prezentate diferite aspecte cognitive si vizuale ale dismorfiei, in scopul elaborarii programului de antrenament vizual si al ajutorarii celor cu aceasta tulburare.

Otilia Blaga

Website pentru promovarea neuropsihologiei

PSIHOLOGIE CLINICA | NEUROPSIHOLOGIE © 2015 - 2021